Ajankohtaista

Agilitykisat 16.-17.2.2019

 

Tervetuloa Agikisoihin Pinotielle 16.-3.2.2019.  Alta löydät kisakirjeen ja lähtölistat.

 

 

Agilityn alkeiskurssi 09/2018

 

YLÖKK järjestää agilityn alkeiskurssin 09/2018 alkaen. Katso lisätiedot täältä.

 

 

Haku

Agilityharjoittelu

 Harjoittelukaudet

Uuden hallin myötä harjoittelukaudet ovat poistuneet, ja ryhmiin haku tapahtuu vain kerran vuodessa (marras-joulukuussa). Kesken vuoden voidaan toki tarvittaessa tehdä muutoksia ja ottaa uusia harrastajia, jos ryhmiin mahtuu. Tarkemmat hakuohjeet ja aikataulut kerrotaan Agility tiedotuksia -sivulla sekä YlöKKin Facebook-ryhmässä. Tasoryhmiä on alkeet osaavista arvokisoihin treenaaviin. Näiden ryhmien lisäksi järjestetään alkeiskursseja resurssien mukaan. Alkavista alkeiskursseista ilmoitetaan nettisivuilla sekä facebookissa.

 

Mitä tulisi tietää ennen agilityn alkeiskurssia

Agility sopii kaikille ihmisille ja kaikenrotuisille koirille. Koirien suositeltu ikäraja harjoittelun aloittamiselle on 12 kk. Rodusta riippuen myös nuoremman koiran kanssa harjoittelun voi aloittaa, sillä ohjauskuvioita ja alkeita voi opetella ilman esteiden rimojakin. Isojen/raskaiden rotujen kohdalla hieman myöhäisempi aloitusaika on kasvua ajatellen optimaalisempi. Päätöksen nuorten koirien kohdalla ryhmään tai kurssille pääsystä tekevät agitoimikunta ja kouluttaja tapauskohtaisesti.  Ohjaajille ei ole ikärajaa, mutta yleensä ohjaajat ovat vähintään 10 v. Koiran tulee olla hyvässä fyysisessä kunnossa ja rokotettuna kennelliiton määräysten mukaan.

Koiralla tulisi olla hallussaan ns. perustottelevaisuus jo ennen kurssia. Siksi olisikin tärkeää ennen agilityyn hakeutumista käydä ensin tottelevaisuusharjoituksissa, jos ohjaajalla ei ole ennestään tietotaitoa koiran peruskouluttamiseen. Perustottelevaisuudella tarkoitetaan tässä sitä, että koira osaa muutaman perusliikkeen eli paikallaolon ja erityisesti luoksetulon. Lisäksi ohjaajan ja koiran suhde tulisi olla mahdollisimman hyvä. Tällä tähdätään siihen, että koira olisi mahdollisimman kiinnostunut ohjaajastaan, vaikka paikalla on muitakin koiria. Agilityssä koirat ovat suoritusvuorollaan irti (heti alkuharjoittelun jälkeen), joten niiden tulisi oppia keskittymään ennen kaikkea ohjaajan kanssa työskentelyyn. Paikallaolo taas tarkoittaa sitä, että koiralle annetaan vaikkapa ”istu”-käsky ja koira jää kyseiseen asentoon odottamaan ohjaajan antamaa lupaa liikkua, vaikka ohjaaja poistuisi muutaman metrin päähän. Jos koira osaa vieläkin enemmän tottelevaisuusliikkeitä, siitä ei toki ole haittaa. Koiran tulisi olla myös luoksepäästävä, koska kouluttaja auttaa alkuharjoittelussa. Jos näin ei ole, olisi treeneissä aluksi hyvä olla mukana koiralle tuttu avustaja ohjaajan lisäksi, kunnes koira oppii esteet.

 

Ryhmäharjoittelu

Tavallisesti kuuden koirakon ryhmissä treenatessa ryhmän treeniaika on 1,5 tuntia. Koulutusohjaaja huolehtii, että treeniaika jakautuu koirakoiden kesken tasapuolisesti. Vaaratilanteiden välttämiseksi radalla saa olla vain suoritusvuorossa oleva koira.

Poisjäänneistä on ilmoitettava koulutusohjaajalle edellisen päivän aikana (klo 12 mennessä). Tämä siksi, että kouluttaja pystyy ilmoittamaan vapaat paikat seuran foorumilla. Vapailla paikoilla harjoittelemaan ovat oikeutettuja kaikki ryhmäkausimaksun maksaneet koirakot ryhmän taso huomioiden.

Tutustu kentän sääntöihin.

 

Vapaaharjoittelu

Ohjattujen ryhmien lisäksi on pidemmälle edistyneillä harrastajilla mahdollisuus vapaaharjoitteluun, mikäli koulutusohjaaja sekä agitoimikunta antaa siihen luvan. Kesällä vapaaharjoittelu sisältyy kausimaksuun ja talvella käytännöstä sovitaan erikseen harjoittelupaikasta riippuen.